Dolar 39,5388
Euro 45,5229
Altın 4.301,53
BİST 9.270,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Nevşehir 24°C
Parçalı Bulutlu
Nevşehir
24°C
Parçalı Bulutlu
Çar 26°C
Per 28°C
Cum 29°C
Cts 29°C

Bu proje ile Ege Sultani Üzüm, puf kurutma yöntemi ile cips formuna getirilecek

Proje grubunu makamında ağırlayarak tebrik eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri,  insanlığın muhtaçlıkları doğrultusunda nitelikli ve yenilikçi projeler hazırlamaya devam ediyorlar.

Bu proje ile Ege Sultani Üzüm, puf kurutma yöntemi ile cips formuna getirilecek
REKLAM ALANI
5 Eylül 2024 14:48
55

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Besin Mühendisliği Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Ertekin’in yürütücülüğünü yaptığı “Puf Kurutulmuş ve Akışkan Yatak Kaplama Sisteminde Probiyotik ile Zenginleştirilmiş Üzüm Atıştırmalıklarının Üretimi, In Vitro Sindirimi ve Depolama Stabilitelerinin İncelenmesi” başlıklı proje TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Eserler Araştırma Dayanak Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Proje grubunu makamında ağırlayarak tebrik eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri,  insanlığın gereksinimleri doğrultusunda nitelikli ve yenilikçi projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Üniversitemiz Besin Mühendisliği Kısmı öğretim üyemiz Prof. Dr. Figen Ertekin’in yürütücülüğünü yaptığı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlkin Şengün hocamızın da araştırmacı olarak vazife aldığı proje TÜBİTAK’tan takviye almaya hak kazandı. Tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitemizin bilim üretme misyonuna sundukları katkıdan ötürü proje takımımızı tebrik ediyorum” dedi.

ARA REKLAM ALANI

“Probiyotik ile kaplanarak zenginleştirilecek”

Projenin gayesi ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Figen Ertekin, “Projede ülkemizin çok değerli ziraî eseri olan Ege Sultani üzümün, puf kurutma yolu ile cips formuna getirilmesi, takiben akışkan yatak kaplama sistemi ile probiyotik suş (L. plantarum ATCC 8014) + kabak çekirdeği unu süspansiyonu ve pektin çözeltisi ile iki katmanlı kaplanması ve üretilen probiyotik ile zenginleştirilmiş üzüm cipsinin in vitro sindirim özelliği ile 3 ay boyunca depolama stabilitesinin incelenmesi, hasebiyle probiyotik ile zenginleştirilmiş sağlıklı üzüm atıştırmalıklarının üretimi ve karakterizasyonu amaçlanmaktadır. Ayrıyeten üretim esnasında atık kıymetlendirme, potansiyel sinbiyotik formülasyonun süt eserleri dışında bir eserde uygulanması üzere faaliyetlerde gerçekleştirilecektir. Bu maksatla, mikrodalga, dondurarak kurutma ve sıcak hava kurutma formülleri ile farklı nem içeriklerine ön kurutulmuş üzümlere patlatmalı puf kurutma metodu uygulanarak üzümler, cips yahut atıştırmalık olarak da bilinen tekstürel açıdan tüketicinin beğenisini kazanacak bir eser formuna getirilecek, akabinde akışkan yatak kaplama sistemi ile probiyotik bakteri ile kaplanarak zenginleştirilecektir” diye konuştu.

“Kuru üzüme katma paha kazandırılacak”

Prof. Dr. Figen Ertekin, “Bireyin gereksinim duyduğu kıymetli monosakkaritleri ve mineralleri bünyesinde bulunduran kuru üzüme katma bedel kazandırılması ve birtakım işlevsellik katılması tüketiminin artmasına ve toplum beslenmesine katkı sağlayabilir. Coğrafik işaretli beyaz çekirdeksiz Sultani üzümlerinin cips formuna getirilmesi, ayrıyeten yan eser olan kabak çekirdeği unu kullanılarak yenilebilir sinemalar ve bunların probiyotiklerce zenginleştirilmesi, işlevsellik kazandırılması projenin özgün tarafını oluşturmaktadır. Probiyotik mikroorganizmaların çok az kullanım alanı bulduğu meyve cipsleri ve atıştırmalık eserlerle birlikte tasarlanması sonucu hedeflenen eserin muvaffakiyete ulaşması mümkün olabilir. Ayrıyeten bu eserin, hem klasik hem de vegan-vejetaryen beslenme rejimini tercih eden tüketicilerin taleplerini karşılayabilme potansiyelinin bulunduğu da düşünülmektedir. Bu eserler paketlenerek sağlıklı atıştırmalık formunda tüketilebileceği üzere birebir vakitte kahvaltılık gevrekler, müsliler üzere süratli tüketim eserlerinin içerisine de ek edilerek bu eserlerin sağlıklı ve besleyici özelliklerinin geliştirilmesine yönelik kullanımları da mümkün olacaktır. Böylece ülkemizde üretilerek patentlenebilecek bu eserin, ülkemizin rekabet gücünü hem atıştırmalık hem de kahvaltılık gevrek alanlarında arttırması mümkün olacaktır. Hatta iki alana da hizmet eden probiyotik ile zenginleştirilmiş bu vegan eserin yurt dışına ihracatı da mümkün olan bir öteki durumdur” dedi.

Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Besin Mühendisliği Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Ertekin’in yaptığı projede,  Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Besin Mühendisliği Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. İlkin Şengün araştırmacı, Özgül Altay, Ayşegül Kırmızıgül Peker ise bursiyer olarak vazife alıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Wordpress Hosting turkish plastic manufacturers Megane Yedek Parça Clio Yedek Parça torba filtre road safety yer yıkama makinesi balkan turu ankara çıkışlı kontrol cihazları tam kapsamlı check up fiyatları güneş paneli sistemleri mom jean konteyner hava yastığı iç mimarlık utts e imza Renault Yedek Parça briket fiyatları su jeti istanbul ingilizce kursu Kaya Tuzu