Dolar 41,7097
Euro 48,4841
Altın 5.411,27
BİST 10.814,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Nevşehir 24°C
Az Bulutlu
Nevşehir
24°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 22°C
Per 16°C
Cum 17°C

Dünya Kuru ve Kabuklu Meyve sektörünün en büyük organizasyonu Kanada’da gerçekleşti

Dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyvelerin en üst istişare platformu Milletlerarası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), bu yıl 41’inci kere 8-10 Mayıs’ta Kanada Vancouver’da düzenlendi.

Dünya Kuru ve Kabuklu Meyve sektörünün en büyük organizasyonu Kanada’da gerçekleşti
REKLAM ALANI
16 Mayıs 2024 12:00
70

Konferans, 60’dan fazla ülkeden kuru ve kabuklu meyve sanayisindeki bin 200’den fazla dal profesyonelini bir ortaya getirdi.   

Kongreye katılan ülkeler ortasında ABD’den sonra 81 temsilci ile en fazla iştirak sağlayan ülke Türkiye olurken, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İdare Kurulunca güçlü bir iştirak ve temsiliyet gerçekleştirildi.

ARA REKLAM ALANI

Kuru Meyve Sektör Kurulu Lideri Sayın Osman Öz’ün de ortalarında yer aldığı INC’nin Mütevelli Heyetinin iştiraki ile yapılan açılış merasimi sonrasında üç gün müddetince 70’in üzerinde uzman konuşmacı, sürdürülebilirlik, rekolte varsayımları, arz ve talep, yapay zekanın dönüştürücü tesiri, kuru ve kabuklu meyvelerin insan sıhhatine faydaları ve tüketimi artırma uğraşları üzere bahislere değinerek dal hakkında tartışmalara öncülük etti.

INC Kongresi’nin kuru meyve sanayisiyle ilgili tek milletlerarası aktiflik olduğuna değinen Milletlerarası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kurulu (INC) Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, INC’nin çok kıymetli bir platform olduğunu, EİB’nin yıllardır INC’ye iştirak sağladığını ve INC’nin çalışmaları hakkında üyelere bilgi verildiğini tabir etti

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Eserler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Sayın Mehmet Ali Işık ise “Dünya genelinde 162 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Milletlerarası alanda yürüttüğümüz başarılı pazar stratejisinin sonuçları ihracatımıza da yansıyor. Kuru meyveler ve fındık dallarında dünyada başkan üretici ve ihracatçı kimliğiyle kıymetli bir aktör olan ülkemizin bu türlü milletlerarası platformlarda temsil edilmesi, iştirak sağlanması dalımızı güçlendiriyor. Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve fındığın dünya genelinde tüketimini artırmayı hedefleyen projeler INC Kongresinin öncelikli gündem unsurları ortasında yer alıyor. Dünya Sıhhat Örgütü’nün sağlıklı besinler listesinde yer verdiği Türkiye’nin üretim ve ihracatta dünya lideri olduğu besleyici değeri yüksek harika besinler; kuru incirde, kuru kayısı ve çekirdeksiz kuru üzümde ülkemizi en âlâ halde temsil ettik. INC Kongresi bu sene üç gün boyunca 60’dan fazla ülkeden bin 200’ün üstünde kuru ve kabuklu meyve sanayisindeki kesimin önde gelen başkanlarını Vancouver’da bir ortaya getirdi. INC çatısı altındaki tüm kuru ve kabuklu meyve sanayisindeki eserlerin rekolte iddiaları, arz, talep ve ticaretiyle ilgili en son istatistikler konuşuldu. Birebir vakitte üzerine çok baş yorduğumuz bir mevzu olan sürdürülebilirlik de değerli gündem unsuru olarak masadaydı. Bölümün önde gelenlerine INC mükafatları takdim edildi. Birliğimiz de oturumlarda sunumlar gerçekleştirdi.” dedi.

Kongre’nin ikinci gününde düzenlene çekirdeksiz kuru üzüm oturumunda Yönetim Kurulu Lider Yardımcısı Sayın Şemsettin Özgür, ülkemiz ve dünya kuru üzüm üretim ve ticaretine ait değerlendirmelerde bulundu.

Kongrenin son günüde ise Vancouver Başkonsolosumuz tarafından Kongre alanına bir ziyaret gerçekleştirildi. Sayın Başkonsolosumuzun ziyareti sonrasında düzenlenen kuru incir, kuru kayısı ve hurma oturumunun Başkanlığını Birliğimiz üyesi Sayın Guillaume Pagy yaparken, Sayın Osman Göksan da tıpkı oturumda Türkiye’de ve dünyada kuru incir ve kuru kayısı üretim ve ticaretine ait değerlendirmelerini paylaştı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,