Dolar 39,5396
Euro 45,4867
Altın 4.301,17
BİST 9.222,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Nevşehir 24°C
Az Bulutlu
Nevşehir
24°C
Az Bulutlu
Çar 26°C
Per 28°C
Cum 30°C
Cts 29°C

Tırnaklarda 8 Önemli Hastalık Sinyali!

Tırnaklarımız parmak uçlarına dayanak vererek dokunma ve taşımayı sağlayan kıymetli yapılar olduğu üzere kozmetik olarak da hayatımızın merkezinde yer alıyorlar.

Tırnaklarda 8 Önemli Hastalık Sinyali!
REKLAM ALANI
4 Mart 2024 14:48
56

Tırnaklarımız parmak uçlarına dayanak vererek dokunma ve taşımayı sağlayan değerli yapılar olduğu üzere kozmetik olarak da hayatımızın merkezinde yer alıyorlar. Bakımlı olmanın en değerli göstergelerinden biri olan tırnaklarımız tıpkı vakitte pek çok önemli hastalığın işareti de olabiliyor. Acıbadem International Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Şenay Ağırgöl,  bu nedenle tırnaklarda apansız oluşan yahut giderek artış gösteren değişimlerde tabibe başvurmak gerektiğine dikkat çekerek, “Yaygın görülen pek çok kıymetli hastalık tırnakların renginde, formunda yahut yüzeyinde  oluşan değişimlerle kendini aşikâr edebilir. Değişimlerin dikkate alınması, çeşitli dermatolojik yahut sistemik hastalıkların teşhis konulmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle kişinin tırnak değişimini açıklayacak protez tırnak ve yapıştırıcı kullanmak üzere besbelli bir aktivasyonu yoksa dermatoloji doktoruna başvurmasında yarar vardır.” diyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Şenay Ağırgöl, tırnaklarda oluşan değişimlerin işaret edebilecekleri birtakım hastalıkları anlattı; değerli teklifler ve ihtarlarda bulundu. 

Sarı tırnak 

ARA REKLAM ALANI

Tırnak ve etrafındaki dokuların giderek kalınlaşırken tırnakların sarı renk almaya başlaması ‘sarı tırnak sendromu’ olarak tabir ediliyor.  “Tüm tırnakları etkileyen sarı renk kıymetlidir ve bu tablo akciğer hastalıkları, lenfödem ile kronik sinüzitle alakalı olabilir” bilgisini veren Dr. Şenay Ağırgöl, şöyle devam ediyor: “Deri hastalıklarında sarı renk değişikliği en sık mantar nedeniyle görülür. Mantar ilerlediği vakit tırnağın sertliğini bozar. Tırnak yumuşak ve kırılgan hale gelerek kalınlaşır, akabinde dökülür. Erken fark edilirse kolaylıkla tedavi edilebilir, lakin kalınlık artınca aylar süren ilaç tedavisi kullanmak gerekir” 

Kaşık tırnak 

Tırnak bombeliğinin değişerek tırnak ortasının çökük, kenarlarının kalkık hale gelmesi ‘kaşık tırnak’ olarak tabir ediliyor.  Dermatoloji Uzmanı Dr. Şenay Ağırgöl, kaşık tırnağın en sık demir eksikliği anemisi nedeniyle oluştuğunu vurgulayarak, “Ayrıca tiroit, tip 2 diyabet ve plummer vinson üzere yemek borusu hastalıklarında yahut kanserlerde de kaşık tırnak oluşabilir. Tırnaklar kaşık halini almaya başladıysa, en azından bedendeki demir ölçüsüne baktırmakta yarar vardır”  diyor. 

Tırnakta bombeleşme 

Normalde iki tırnak birbirine değdirilince elmas deseni görülürken, tırnağın bombeliği arttığında bu manzara bozuluyor. Tırnakta bombeleşme; akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, akciğer kanseri, kalp zarı enfeksiyonları, doğumsal kalp hastalığı, akciğer absesi, inflamatuar bağırsak hastalıkları, siroz ve sindirim sistemi kanserlerinin belirtisi olabiliyor. Tek taraflı bombelik artışı da tıpkı taraftaki damarlarda oluşan bir probleme işaret edebiliyor.

Teri tırnağı 

Tırnak yatağının uç kısmında az bir kısmının ince bant formunda kırmızı ve kahverengi, öbür kısmının ise büsbütün beyaz renk alması ‘teri tırnağı’ olarak isimlendiriliyor. Karaciğer hastalıkları, siroz, otoimmün hepatit, romatoit artrit, reiter sendromu, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları yahut böbrek yetmezliğinin belirtisi olabiliyor. Teri tırnağının ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığının arttığını belirten Dr. Şenay Ağırgöl, “Tırnak taban kısımları beyaz ve ucu ay halinde bir görünüm aldıysa tabibe başvurmak gerekir” diyor. 

Yüksük tırnak 

Tırnak üzerinde minik çukurcukların oluşturduğu yüksük tırnak çoklukla cilt hastalıkları sebebiyle oluşuyor. En yaygın nedenlerinden biri olan el egzamaları uzun müddet devam ederse ve tedavi edilmezse tırnak yapısını da bozabiliyor.  Ayrıca sedef, sarkoidoz, lupus ve liken hastalıklarında da çukurcuklar görülebiliyor. Tüm tırnakları etkileyen yüksük tırnak şiddetli bir saçkıran nedeniyle de gelişebiliyor.  

Beyaz tırnak 

Beyazlık tırnağın tamamını kaplayabileceği üzere çizgisel yahut noktasal halde olabiliyor. Beyaz tırnaklar çoğunlukla manikür ve tırnak yeme üzere problemlerden kaynaklansalar da bazen altta sistemik yahut genetik bir hastalık yatabiliyor. Arsenik ve ağır metal zehirlenmeleri,   vitamin eksiklikleri, böbrek yetmezliği, hudut hastalıkları, polisitemia vera, hemokromatozis,  kindler sendromu ile lupus hastalıklarının yanı sıra organ nakli ve ilaçların yan tesirleri sebep olabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Şenay Ağırgöl, deri hastalıklarında da sedef, liken, tırnak mantarı, saçkıran ve vitiligo hastalıklarının beyaz tırnağa yol açabileceğini vurgulayarak, “Her beyaz tırnak hastalık değildir, lakin tabibin değerlendirmesinde yarar vardır” diyor. 

Kırılgan tırnak 

En çok el tırnaklarında görülen ‘kırılgan tırnak’ çoklukla bedende su ve yağ içeriği azaldığı vakit oluşuyor.  Dermatoloji Uzmanı Dr. Şenay Ağırgöl, travmalar, liken, saçkıran ve darier hastalığı, egzama üzere cilt hastalıkları ile tiroit hastalıkları, beslenme bozuklukları ve romatizmal hastalıklar üzere sistemik hastalıkların, çinko ile C vitamini, E  vitamini eksiklikleri ile ilaçların yan tesirlerinin de tırnakların kırılmasına neden olabileceğini belirterek,  sözlerine şöyle devam ediyor: “Kırılgan tırnaklarda öncelikle buna yol açan hastalık varsa, tedavi edilmelidir. Destekleyici ve destek edici besinler verilebilir. Demir, çinko ile biotin tırnak kırılganlığını azaltmada tesirli olabilir. Tırnak nemlendiricileri ve kısa vadeli tırnak cilası uygulamak da tırnağı destekleyebilir” 

Tırnak ayrılması

Tırnak plağı tırnak yatağından ayrılınca, ortaya renk yapan bakterilerin   girmesi nedeniyle tırnak yeşil yahut kahverengi renk alabiliyor. Mantarlar da bu açıklıktan tırnağa eklenebiliyor ve bunun sonucunda tırnak kalınlaşabiliyor. Tırnak ayrılması çoklukla travma, tırnak mantarı ve egzama üzere etkenler sonucu oluşsa da bazen sebebi bulunamıyor. Dr. Şenay Ağırgöl, tırnak ayrılmasının tedavisinde travma, su ve deterjandan kaçınmanın en kıymetli basamak olduğunu belirterek, “Ayrılan bölgelere enfeksiyon eklenmemesi için dikkat edilmelidir. Tırnak yatağı sert formda temizlenmemelidir. Paklık yaparken plastik eldiven altına pamuklu eldiven takılmalıdır. Tırnaklar düzelene kadar kalıcı tırnak uygulamalarından kaçınılmalıdır” diye konuşuyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Wordpress Hosting turkish plastic manufacturers Megane Yedek Parça Clio Yedek Parça torba filtre road safety yer yıkama makinesi balkan turu ankara çıkışlı kontrol cihazları tam kapsamlı check up fiyatları güneş paneli sistemleri mom jean konteyner hava yastığı iç mimarlık utts e imza Renault Yedek Parça briket fiyatları su jeti istanbul ingilizce kursu Kaya Tuzu